خلق برند و تاثیر آن در موفقیت کسب و کار
مفهوم «برند» از جمله مفاهیم بسیار گستردهای است که علی رغم پرکاربرد بودن در فضای کسب و کار، تعداد بسیار کمی قابلیت ارائه تعریف دقیقی از آن دارند. به زبان ساده برند به تصویر و ایدهای که افراد در رابطه با محصول یا خدمت مشخصی دارند اطلاق میشود. به عبارت روشنتر، برند یک مفهوم انتزاعی و ناملموس است. چراکه به احساسات و تصوراتی که مشتریان نسبت به نمای کلی محصولات شما دارند و از طریق همین تصورات شما را از سایر رقبا متمایز میسازند.
حال که متوجه مفهوم کلی برند شدیم ممکن است سوالاتی از قبیل: چگونه یک کسب و کار میتواند برندسازی کند؟ آیا برندها انواع مختلفی دارند؟ چگونه برندینگ موفقی داشته باشیم؟ مطرح شود.
برندسازی
کسب و کار شما، با هر نوع محصولات و خدماتی که ارائه دهد، چنانچه برندسازی مشخص و اصولی نداشته نباشد، ماندگار نخواهد شد. چراکه برندینگ، یک معنی و تصویر از شرکت و فعالیتهای شما در اذهان مخاطبان ایجاد کرده و دلیلی برای انتخاب شما به آنها ارائه میدهد. به عبارتی روشنتر، برندسازی، کسب و کار شما را در قالب یک شخصیت یکپارچه و ماندگار قرار داده و منجر به تمایز شما از رقبا میشود.
به طور کلی، برندسازی شامل خلق نام، شعار، لوگو، هویت سمعی، بصری و ادبیات مشخص و یکپارچه و انعکاس آن بر روی کلی المانهای کسب و کار است. این عامل منجر به کسب هویت و جایگاه متمایز، ترغیب مشتریان به خرید از شما و افزایش اعتبار میشود.
چرا برندینگ برای کسب و کارها اهمیت دارد؟
هر نوع محصول و خدمتی در هر حوزهای ارائه دهید، برندینگ، اصل و اساس کسب و کار شماست. اگر تا این بخش از مقاله، مفهوم کلی برند برای شما روشن گردید، به مزایای برندینگ در هر کسب و کاری میپردازیم. از مهمترین تاثیرات برندسازی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- بخشیدن هویت به کسب و کار: همان طور که گفته شد، برندینگ به معنای بخشیدن معنی و روح به کسب و کار شماست. به همین دلیل، برندینگ، هویتی یکپارچه به فعالیت شرکت شما بخشیده و یک راه ارتباطی موثر با مخاطبان برقرار میکند.
- برقراری ارتباط سازنده با مشتریان: طبق آخرین تحقیقات انجام شده، بیش از ۶۰٪ از مشتریان تمایل به خرید از فروشگاههایی دارند که بیشتر افراد با آنها آشنایی دارند و به نوعی برند شناخته شدهای هستند.
- ماندگار ساختن کسب و کار: برندینگ، ارتباطات شما را موثر ساخته و منجر به برقراری رابطه صمیمی و مورد اطمینانی با مخاطبان میشود. در نتیجه این اتفاق، جایگاه شما ماندگار و تاثیرگذار خواهد شد.
- پشتیبانی از استراتژی بازاریابی: بدیهی است هر کسب و کاری در طول فعالیتهای خود به انواع مختلفی از روشهای بازایابی مثل کمپینهای تبلیغاتی به منظور بهبود عملکرد خود نیاز خواهد داشت. برندسازی موثر، نه تنها بازدهی برنامههای بازاریابی شما را افزایش میدهد بلکه حتی از صرف هزینههای هنگفت برای تبلیغات نیز جلوگیری میکند.
انواع برندینگ
بدیهیست هر کسب و کاری فعالیت، استراتژی و هدف منحصر بفرد و ویژهای دارد. به همین دلیل، برندسازی نیز باتوجه به فرم و ساختار کسب و کار، انواع مختلفی دارد. اصلیترین دستهبندی که از برندینگ میتوانیم داشته باشیم به طور زیر است:
- برندینگ شخصی
- برندینگ کسب و کار
- برندینگ مکانی
برندینگ شخصی
به طور کلی برندینگ شخصی به معنای ارائه نمودی از تجربیات و تواناییهای شخصی شما در قالب اهداف کسب و کاری است. به عبارتی سادهتر، برندینگ شخصی یعنی آشنا ساختن دیگران با مهارتها، تجربیات و شخصیت شماست. اگرچه توجه کمتری به حوزه برند شخصی میشود، برندینگ شخصی از اهمیت بسزایی برخوردار است. چراکه برندینگ شخصی از اطلاعات کافی از خصوصیات و تواناییهای شما در حوزه کاری ارائه کرده و شما را از سایر افراد این حوزه متمایز میسازد.
برندینگ شخصی بر تواناییها و ارزشهای شما تاکید کرده و باعث داشتن معرفی مطلوب و حرفهای از خودتان میشود. به عنوان نمونه، ایلان ماسک از جمله برندهای شخصی بسیار تاثیرگذار است. به طوریکه حتی اگر شما علاقهای به مباحث مربوط به تکنولوژی نداشته باشید با نام ایلان ماسک آشنایی خواهید داشت.
برندینگ کسب و کار
همانطور که توضیح داده شد، هر نوع کسب و کاری باید تعریف مشخص و یکپارچهای از خود داشته باشد تا ارتباط درست و مطلوبی با مخاطبان خود برقرار کند. برندینگ کسب و کار، خصوصیات و ارزشهای حرفه شما را یکپارچه و پررنگ میسازد. سپس، این خصوصیات منحصر بفرد را در تمامی المانهای سمعی و بصری و ادبیاتی منعکس میکند.
اگرچه همواره برندینگ از اهمیت بسزایی برخوردار بوده است، با توسعه قابل توجه فعالیت برندها در فضای دیجیتال و دانش بازاریابی، برندسازی برای هر کسب و کار ضروری گشته است. افراد همواره در معرض انواع تبلیغات رقبا قرار دارند، به همین دلیل برای تمایز و برتری برند شما از سایر رقبا، شما نیازمند برندینگ مطلوب و تاثیرگذاری هستید. نمونههای برندسازی بیزینس بیشمار است. از جمله معروفترین نمونه میتوان به کوکاکولا، آمازون، دیجی کالا و یا میهن اشاره کرد.
برندینگ مکانی
برندینگ مکانی برا پایه این ایده بوجود آمده است که ی ساختمان، منطقه، شهر و یا کشوری میتواند به برند تبدیل شود. بدیهیست چنانچه یک مکانی به عنوان یک برند شناخته شود، مراجعه کننده و نیز سرمایه گذاران بیشتری جذب خواهد کرد. چراکه قادر خواهد بود مزایا و ویژگیهای برتر خود را به خوبی به افراد عرضه کند. برای مثال شهر پاریس در کشور فرانسه یکی از بهترین مثالها برای برندینگ شهری به عنوان مکانی توریستی است.
اصول برند سازی
باتوجه به اهمیت قابل توجه بحث برندینگ و نیز گسترش روزافزون دانش بازاریابی، هر کسب و کاری به تنهایی قادر به خلق برند و توسعه آن نیست و بایستی برندسازی توسط افراد متخصص و حرفهای انجام شود. اما به طور کلی، فاکتورهایی وجود دارد که به هنگام برنامه ریزی برای برند باید به آنها توجه کنید. مهمترین اصول برندینگ که باید به آنها دقت شود عبارتند از:
- ایده اصلی: اینکه به طور کلی شما چه چیزی به مشتریان ارائه میدهید؟ وجه تمایز شما چیست؟ تمامی فعالیتهای شما در راستای چه هدفی باشد؟ مشتری هدف شما کیست؟ به عبارتی روشنتر، اینکه وعده شما به مخاطبان چه چیزی است، ایده و هدف اصلی شماست و تمامی مراحل برندینگ باید در راستای این هدف باشد.
- ارزشها: ارزشهای هر برند، هسته و اساس فعالیت هر کسب و کار است. اینکه باورها و ارزشهای شما چیست اهمیت دارد چراکه بر فعالیت کلی، رفتار اعضا، تصمیم سازی و تمامی برنامهها تاثیر میگذارد. قبل از خلق برند لازم است که باورها و ارزشهای برند تحکیم شود به دلیل اینکه ارزشها شکل دهنده شخصیت برند، هدف و جایگاه برند هستند.
- چشمانداز: به زبانی ساده، چشمانداز برند جایگاهی است که در آینده میخواهید کسب کنید. یعنی در این مرحله باید مشخص کنید که وضعیت مطلوبی که میخواهید که به آن دست یابید چگونه است. در نتیجه این تصمیم، استراتژی برند و مسیر حرکت و رشد تعیین میشود.
- هویت: هویت یا شخصیت برند، خصوصیات و ویژگیهای هر کسب و کاریست که آن را از سایر رقبا متمایز میسازد. دلیل اینکه باید هویت شما در مرحله برندسازی مشخص باشد این است که نمود و تصویر کلی برند شما باید شکل بگیرد. پس از اینکه ایده اصلی، ارزشها و چشمانداز مشخص گردید، صدا و تصویر و زبان شما نیز برای برقراری ارتباط با مخاطبان نیز به طبع آن شکل میگیرد.
استراتژی برندینگ
به طور کلی، استراتژی، برنامهریزی بلند مدت برای دستیابی به اهداف و تعیین تاکتیک و تکنیکهای لازم است. بدون داشتن استراتژی، عرضه کردن محصولات، اجرای کمپینهای تبلیغاتی و به طور کلی تمامی فعالیتهای شما نامنظم و بیهدف اجرا میشود. درنتیجه، امکان دستیابی به نتایج مطلوب موردنظر ناممکن میشود. تدوین استراتژی برندینگ برای داشتن عملکرد درست و کسب توانایی رقابت در بازار ضروریست. هدف اصلی از تدوین استراتژی برند، جذب مشتریان بیشتر در میان حجم انبوهی از رقبا و تبلیغات و ماندگار سازی کسب و کار شماست. از آنجایی که استراتژی برندسازی، ریشه و ساختار کسب و کار شما را پایهریزی میکند لازم است که از با بکارگیری تجربه و تخصص کافی در حوزه بازاریابی صورت بگیرد. چنانچه استراتژی برندینگ شما به نحو کارآمد و اصولی پایهگذاری شود، موفقیت و ماندگاری برندتان تضمین خواهد شد. در کارهای خلاق راجینا با تحلیل بازار و استفاده از بروزترین دادهها، با در نظر گرفتن هویت، ارزشها و اهداف کسب و کار شما، استراتژی برندینگ و نوع آن به نحو احسن انجام خواهد شد. و نیز علاوه بر تدوین استراتژی، در طول مسیر رشد و اوج گیری کسب و کارتان همراه شما خواهیم بود.
برندسازی در اینستاگرام
با توسعه روزافزون بازاریابی دیجیتال، اینستاگرام نیز به عنوان محبوبترین شبکه اجتماعی از اهمیت بسزایی برای بیزینس ها برخوردار است. چنانچه بخواهید همسو با تغییرات جهان، فعالیت کسب و کار خود را در فضای دیجیتال نیز آغاز کنید، برندسازی در اینستاگرام بایستی در الویت کسب و کارتان قرار بگیرد. با اجرای برندینگ در اینستاگرام، نه تنها به گستره وسیعی از مخاطبان دست مییابید، نمودی تاثیرگذار و معتبری از خود نیز ایجاد میکنید. برندسازی در اینستاگرام برقراری ارتباط عمیق و صمیمی با مخاطبان را میسر میکند در نتیجه باید اصولی و با دقت بسیار اجرا شود. تیم مارکتینگ شبکههای اجتماعی کارهای خلاق راجینا، میتواند استراتژی بازاریابی دیجیتالی برند شما را برعهده بگیرد. علاوه بر این، با تولید محتوای اختصاصی و ویژه میتواند جذابیت برند شما را چند برابر افزایش دهد.