چرا بازاریابی محتوا اهمیت دارد؟
بدون شک، مردمان عصر حاضر آسانتر از هر زمانی به داده و اطلاعات دسترسی دارند. بمباران عظیمی از اطلاعات و محتوا در طول شبانهروز همهی ما را درگیر خود ساخته است. در هر رده سنی، هر شغلی و در هر موقعیت جغرافیایی که قرار گرفته باشید، محتوا بخش گریزناپذیر زندگی امروزیست. پستها و اخباری که در هر لحظه در شبکههای اجتماعی منتشر میشوند، انواع تبلیغات در تلویزیونها و بیلبوردها و هزاران انسان در اطراف شما که با یک موبایل و یا دوربین ساده به دنبال اشتراکگذاری محتوای خود با کل دنیا هستند.
دلیل اهمیت یافتن بازاریابی محتوا چیست؟ رشد فراگیر محتوا تا چه حدی ادامه خواهد یافت؟ چگونه کسب و کار خود را میتوان با بازاریابی محتوا ارتقا داد؟
در ادامه به پاسخ همهی سوالاتتان درخصوص بازاریابی محتوا دست خواهید یافت.
منظور از محتوا چیست؟
از حدود ۴۴۰۰ سال پیش، محتوا در بین مردم وجود داشت! انسانهای اولیه از زمانی که بر روی دیوارههای غارها به بیان داستانها و تجربیات خود پرداختند، محتوا نیز بوجود آمد. به طور کلی، محتوا به معنای انتقال پیام خود به مخاطب در قالب متن، تصویر، موسیقی در فضای مجازی یا فضای دنیای واقعیست. برای نمونه، ویدیوهای آموزشی که در یوتیوب یا آپارات تماشا میکنید، پادکستی که به آن گوش میدهید و یا مقالهای که در هر موضوعی جستجو میکنید، یک نمودی از محتواست.
چرا بازاریابی محتوا؟
بحث محتوا تنها به مقالهی «بازاریابی محتوا» که اکنون میخوانید و یا آخرین پستی که در اینستاگرام خود لایک کردید محدود نمیشود. درواقع بازاریابی محتوا به دلیل اینکه بخش بسیار بزرگی از زندگی روزمره ما را دربر گرفته است، حوزهای بسیار گسترده بوده و دارای انواع مختلفی است. علاوه بر این، هریک از این گونههای بازاریابی محتوا نیازمند یک استراتژی بخصوص باتوجه به جایگاه برند و مخاطبان است.
در نتیجه، به منظور درک بهتر شما، نخست به تبیین مفهوم محتوا خواهیم پرداخت. سپس، به زبانی ساده، به انواع آن و چگونگی اجرای بازاریابی محتوا در کسب و کار خود صحبت خواهیم کرد.
راه اندازی یک وبسایت و ایجاد اکانت در شبکههای اجتماعی برای برند، هزینهی چندانی ندارد. اما در میان حجم انبوهی از تبلیغات و رسانهها تنها ابزاری که شما را از بقیهی رقبا برتر میسازد، ارائهی محتوایی جذاب و منحصر بفرد است. در واقع، دنیای بازاریابی محتوا بسیار شلوغ و پرسروصداست. و تنها یک طنین جذاب و متفاوت میتواند حواس مخاطبان را به خود جذب کند.
هدف از بازاریابی محتوا چیست؟
بازاریابی محتوا یکی از موثرترین و کاربردیترین روشها برای افزایش فروش است. درواقع، بدون بازاریابی محتوا در رسانههای مختلف (به ویژه شبکههای اجتماعی) نمیتوان به مشتریان بیشتر و متفاوتی دست یافت. به عبارتی روشنتر، تولید محتوای کاربردی نه تنها باعث برقراری ارتباط موثر با افراد زیادی میشود بلکه دادههای خوبی از پرسونای مخاطب، ترجیحات و تمایلات مشتریان و نیز فعالیت رقبا به ما ارائه میدهد.
برندهایی که از فعالیتهای بازاریابی سنتی به سمت بازاریابی محتوا در حوزهی دیجیتال تغییر مسیر ندهند، محکوم به نابودی هستند. چراکه بازاریابی محتوا باعث افزایش آگاهی نسبت برند میشود. درنتیجه، هنگامی که برند شما به بازاریابی محتوا نپردازد، رقبا به آسانی میتوانند نسبت شما برتری یابند.
مزایا و معایب بازاریابی محتوا
تکنیکهای متنوعی برای گسترش فعالیت و بازاریابی برند در حوزههای مختلف وجود دارد. هریک از این تکنیکها نیز باتوجه به مزایا و معایبی که دارند مطلوب برندهای مختلف هستند. اگرچه مانند هر موضوع دیگری، بحث بازاریابی محتوا نیز دارای نکاتی مثبت و منفی هست، اثراتی که بر رشد برند دارد آن را ضروری میسازد.
بازاریابی محتوا برای برندهایی که خواستار همسوسازی فعالیتهای خود با آخرین ترندهای دنیا هستند و بلندپروازیهایی برای توسعهی برند خود دارند امری حیاتی و اساسی است. اما به منظور برنامهریزی بهتر و چاره سازی برای برندتان، به بررسی تمامی مزایا و معایب آن خواهیم پرداخت.
مزایا
از دستاوردهای مهمی که تولید محتوا برای برند میتواند داشته باشد:
- جلب اعتماد مخاطب. داشتن محتوایی کاربردی و مفید منجر به حس ایجاد اعتماد نسبت به برند میشود. یعنی، کاربران با مشاهدهی محتواهای جذابی که اطلاعات بروزی را در اختیارشان قرار داده، به کیفیت و اعتبار برند شما پی خواهند برد.
- آگاهی سازی. چنانچه با تولید و انتشار محتوای متنی و بصری و سمعی برندتان در پلتفرمهای مختلف، ارتباطات برند خود را افزایش دهید. عمل آگاه سازی نسبت برند به نحو احسن اجرا خواهد شد.
- فروش محصول و خدمات خود به شکلی بهتر. تصور کنید برای معرفی تمامی محصولات خود به مخاطبان و فروش آنها به چه مقدار هزینه و زمان نیاز خواهید داشت؟ چه تضمینی برای موفقیت این روش وجود دارد؟ بازاریابی محتوا در مقابل این روشهای هزینهبر بوجود آمده است. بازاریابی محتوا فرصتی بینظیر برای بیان کامل ویژگیهای محصولات و ترغیب به فروش آنهاست.
- صرفه جویی در هزینههای بازاریابی. طبق آخرین دادههای ارائه شده توسط گوگل، در ۵ سال اخیر افزایش تمایل کاربران نسبت به محتوای دیجیتال بیش از صد درصد میباشد. این داده بدین معنی است که دیگر بازاریابی محتوای جای تبلیغات پرهزینه بر روی بیلبوردهای شهر و سایر مکانهای تبلیغاتی در اطراف ما را گرفته است. درنتیجه، نیازی به پرداخت هزینههای هنگفت برای تبلیغاتی که بازدهی قطعی برای برند ندارند نیست. تمرکز بر محتوای کاربردی و مفید، کمهزینه و کاراتر است.
- موثرترین کمک برای بهینه سازی سایت برای موتو جستجو (سئو). چنانچه قصد افزایش ورودی کاربران به وبسایتتان از راه موتور جستجو (گوگل) دارید، محتوا اساسیترین ابزار شماست. با توجه به اهمیت روزافزون محتوای کاربردی و جدیدترین الگوریتمهای گوگل، قرار دادن محتوای بروز و کاربردی، تاثیر بسزایی در ورودی گرفتن وسایت برندتان دارد.
- تحکیم شخصیت و هویت برند. هر برند موفقی هویتی فراتر از یک لوگو و شعار دارد. در واقع، هر برندی باید یک شخصیت منحصر بفرد با ادبیات و هویت یکپارچه باشد تا بتواند پیام خود را به صورت شفاف به مخاطب خود برساند. و نیز به عنوانی شخصیتی ویژه و تاثیرگذار با مخاطبان ارتباط برقرار کند. به همین دلیل، بازاریابی محتوا، ابزاری ویژه برای ارائهی ارزشها و پیام برند است.
معایب
به طور قاطعانه نمیتوان گفت که بازاریابی محتوا میتواند تاثیرات منفی بر روی برند و کسب و کار شما داشته باشد. درواقع، احتمال اینکه کسب و کار شما با اجتناب از بازاریابی محتوا دچار افت شود بیشتر است! پس موردهای نام برده شده در زیر صرفاً به قصد اشاره کردن به سختی های بازاریابی محتوا ذکر شده است.
ممکن است کاسهی صبرتان لبریز شود! چنین نیست که پس از انتشار سه یا چهار محتوای خوب در وبسایتتان، شما هزاران کاربر در فضای دیجیتال کسب کنید. بازاریابی محتوا یک استراتژی بلند مدت است. درنتیجه، نیازمند پیگیری مداوم و صبوریت برای دستیابی به بهترین نتیجه است.
تولید محتوا نیازمند تخصص و تجربه است. به عبارتی سادهتر، چنانچه نخواهید برای نیروی تولید محتوا و استراتژی بازاریابی محتوا هزینهای صرف کنید، به تنهایی از عهدهی آن برنخواهید آمد. علاوه بر این، اخبار و اتفاقات این حوزه در جهان همواره در حال تغییر است. پس دنبال کردن بروزترین موضوعات و موج سواری با آنها کار سادهای نیست.
استراتژی محتوا
چه شروع فعالیت برندتان با بازاریابی محتوا باشد و چه بعداً قصد ورود به حوزهی بازاریابی محتوا داشته باشید، بایستی یک برنامهریزی دقیق و همه جانبه درخصوص بازایابی محتوای برندتان در بلند مدت داشته باشید. داشتن استراتژی به معنای مشخص کردن چارچوب فعالیت و بررسی تمامی جزئیات فرآیند به منظور دستیابی به نتایج مطلوب است. تدوین استراتژی بازایابی محتوا مستلزم این است که تصمیم بگیرید محتواهای برند شما در کدام رسانهها، برای چه گروهی از مخاطبان و در چه بازههای زمانی منتشر شود. چند سوالی اساسی و مهم وجود دارد که به هنگام تدوین استراتژی محتوا باید بپرسید:
- چه کسی قرار است محتوای شما را ببیند؟ (پرسونای مخاطب)
- محتوای شما چه کمکی به مخاطب خواهد داشت؟
- چه چیزی محتوای شما را از رقبا متمایز میسازد؟
- محتوای شما در چه قالب هایی خواهد بود؟ (متنی، سمعی یا بصری)
- برند شما در کدام رسانهها محتوا انتشار خواهد کرد؟
- تقویم محتوایی به چه صورتی خواهد بود؟
داشتن پاسخی دقیق و حساب شده به هریک از این شش سوال مذکور، یک استراتژی کلی و مطلوبی برای بازاریابی محتوای برند شما طراحی خواهد کرد.
انواع روش های بازاریابی محتوا
اینکه محتوای شما در چه قالبهایی و از چه طریقی در اختیار مخاطب قرار خواهد گرفت بسیار حائز اهمیت است. چراکه هریک از این روشها، نیازمند دانش و اطلاعات ویژهای میباشد. از انواع متداول تولید محتوا در رسانهها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- بازاریابی محتوا در شبکههای اجتماعی (اینستاگرام، یوتیوب، لینکدین، ویرگول و…)
- بلاگ (انتشار مقالههای آموزشی، خبری و یا سرگرم کننده)
- محتوای بصری (انتشار ویدیو، اینفوگرافی و…)
- محتوای سمعی (پادکست)
- محتوای ایجاد شده توسط مخاطب (نظرات مشتریان، پرسش و پاسخ، ارزیابی محصول و…)
تولید کننده محتوا کیست؟
یک کارشناس تولید محتوا فردیست که از تخصص و دانش کافی برای تولید انواع محتوا در هریک از رسانههای مذکور برخوردار است. از مهارتهایی که نیروی تولید محتوا باید داشته باشد میتوان به نویسندگی، آگاهی از بروزترین اخبار، داشتن مهارتهای زبانی و آشنایی کلی با سئو اشاره کرد.
نکات بازاریابی محتوا
فارغ از موضوع و نوع محتوایی که در اختیار مخاطبین خود قرار میدهید، نکات مهمی وجود دارد که در بازاریابی محتوای خود به آنها توجه نمایید:
- محتوای شما همیشه باید شفاف و واضح بوده و به زبانی ساده باشد.
- محتوای شما بایدبه تمامی سوالات مخاطب در خصوص موضوع مدنظر پاسخگو باشد.
- بازاریابی محتوا تنها با داشتن محتوای بروز موثر است. (باید دائماً درحال بازبینی محتواهای خود درخصوص بروز بودن اطلاعات ارائه شده در محتوا باشید)
- به صورت مداوم عملکرد محتواهای خود را در رسانههای مختلف ارزیابی کنید.
- از تقویم محتوا غافل نشوید!